Центърът за костенурки край Несебър с ценна придобивка

В година като 2020- та , добрите новини са все по-голяма рядкост. Глобалните проблеми, като намаляването на природното разнообразие, остават на заден план.

Въпреки това, обаче, има хора, които се борят да запазят едно природните богатства на България. А именно, двата вида сухоземни костенурки – шипобедрена и шипоопашата , които живеят у нас. Това са Иво Иванчев и Ива Лаловска.

Иво е  учредител и управител на фондация  „Геа Челониа“ . В начинанието , неотлъчно до него е Ива Лаловска, с която вече 13 години  са екип и единствените двама души, които се грижат за костенурките. Благодарение на финансовата помощ от водещата инженерингова компания „Балкантел“ ООД, в следващите месеци ще бъде завършен първият етап – разчистването и разрушаване на старите постройки и изливане на фундамент, както и ще бъде изградено едното помещение.

Но как започва всичко?

През 2007 година е създаден центърът за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки от Иво Иванчев. Заедно с Ива, и до ден днешен продължават да се борят за опазването тези животни у нас.

Ежегодно приемаме, лекуваме и освобождаваме няколко стотин костенурки – болни, ранени, увредени от дълго гледане в плен или намерени на нехарактерни за тях места. Докато се възстановяват, някои от тях създават поколение. Част от новоизлюпените бебета освобождаваме още през следващата пролет, а други – слаби и болни бебета – отглеждаме до три годишна възраст и впоследствие освобождаваме. По този начин възстановяваме популацията на костенурки в места, където те вече са силно намалели или изчезнали.“, разказва Ива. 

Въпреки трудностите , заради пандемията от КОВИД-19, през тази година в центъра са излюпени 182 костенурки от двата вида, населяващи страната – шипобедрена и шипоопашата.  Активният сезон за Ива и Иво е от април до октомври. Тази година подготовката за него съвпада с извънредното положение.  По това време, от търговската мрежа „изчезват“ така необходимите им материали за дезинфекция.

Основно ограничение по време на извънредното положение беше свързано с пътуванията – от една страна по-специфичните покупки, каквито си набавяме от големите градове, а от друга – трябваше да съобразим местата за освобождаване на костенурки с позволените граници, т.е. не можехме да излезем от границите на областта и да пуснем костенурки донесени от Велико Търново да речем. Проблем беше и да се карат костенурки за рентгенография до големите градове, където това се извършва.Но пандемията има и друга, хубава, страна за тях. Защото човешкият натиск върху костенурките намалява и тежките случаи,  свързани с пътни инциденти, са много по-малко. От месец май, вече потокът от костенурки и посетители към тях се е нормализирал и сезонът им е бил по-натоварен и от предходната година.

В разгара на лятото, от водещата инженерингова фирма „Балкантел“ ООД се свързват с тях . Компанията развива активна благотворителна дейност и, помагайки на фондация „Геа Челониа“ , спомагат за опазването на двата вида сухоземни костенурки, които живеят в България и са силно застрашени от изчезване видове. Благодарение на тяхната подкрепа , Ива и Иво се връщат към идея, която чака да бъде осъществена от години. Създаването на отделен сектор за зимуване на костенурките.

„Това ще бъде отопляемо помещение, разделено на три сектора, в които най-едрите костенурки сами ще могат да влизат и излизат. То ще помогне значително на проблема с пространството, тъй като за тези животни сега сме отделили жилищна площ, както и на проблема с пренасяне на онези костенурки, които ще надраснат 100 кг. на тегло. Има и добавена стойност – към едната страна на сградата, която ще се построи с финансовата подкрепа на Балкантел, ще се изгради и кът с навес, който ще се използва за целите на детските ни лагери. Там децата ще могат да се хранят, да почиват на сянка, да учат на открито, да творят и играят .“

„Без преувеличение можем да кажем, че този  проект съществува като идея в главите ни  още от създаването на Центъра преди повече от 10 години. 

В момента, проектът е вече в ход. В следващите месеци, до началото на зимата, ще бъде завършен първият етап – разчистването и разрушаване на старите постройки и изливане на фундамент. В следващите два етапа, от термопанели ще бъдат изградени три отделни помещения  с площ от минимум 12 кв.м.  В тях ще бъде поддържана здравословна температура за костенурките – от 28 градуса през деня до 15 през нощта.

Бъдещата постройка ще реши няколко важни за нас въпроса – ще поеме едрите костенурки, които като многочислени, имат нужда от повече пространство; ще реши проблема с пренасянето на над 100 килограмовите костенурки от външните сектори на закрито, защото те ще могат да се придвижват сами; ще освободи жилищна площ; ще спомогне за складиране на всички пособия, уреди, инструменти, субстрат и материали на едно място. Покритият кът към постройката, който ще е с многобройни функции, ще удовлетвори нуждите ни от сенчесто място на открито (дворът на Центъра е изцяло слънчев), където да посрещаме нашите посетители, гости и най-вече участниците в детските лагери. Там те ще могат да се хранят, да почиват, да учат, да творят и играят.“

Целият проект, който  е една сбъдната мечта за Иво и Ива, ще струва близо 20 000 лева.  Те споделят, че и дългосрочните им планове за развитието на центъра вече са се променили. За момента ,обаче, все още ги обмислят. Но са категорични :

„ Когато имаме стабилна подкрепа, както ние в лицето на фирма „Балкантел“, можем да гледаме смело в бъдещето и да градим промяна. “