Първа копка по проект „Ниш – Брестовац“ – положена!

В самия край на месец септември, след дълга, но качествена подготовка, бе положена първа копка по проект „Ниш – Брестовац“. Модернизацията на железопътната линия в Сърбия, възложена на българското обединение между „Балкантел“ и „Трейс Груп Холдинг“, тържествено започна. Важното събитие се състоя на 30 септември, а самата първа копка направиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и сръбският президент Александър Вучич, което е и ясен сигнал за важността на проекта. Сред високопоставените гости, разбира се, присъстваха и представители от Балкантел в лицето на управителя Христо Дурчев и Ръководител отдел ЖП Александър Наметков, както и колегите ни от офис Балкантел, град Ниш.

Дейностите по проекта са разделени на два участъка. Единият започва от изхода на жп гарата в Ниш и стига до гарата в Белотинце и е с дължина от 11.5км. Другият участък е от жп гарата в Белотинце до входа на жп гарата в Брестовац. И за двата участъка е предвидено изпълнение на телекомуникации и сигнализация, което е и ролята на Балкантел.

Също важно за проекта и изпълнението му е стремежът към дигитализация, автоматизация и развитие на ЖП инфраструктурата. Това означа много по-зелени и екологично чисти процеси, което е една от основните задачи пред държавите от региона, както и в Европа като цяло.