Първи етап - завършен!

Първият етап, от проекта за създаването на отделен сектор за зимуване на костенурките в спасителни център на фондация „Геа Челониа“, е вече завършен. Добрата новина е факт и благодарение на помощта на фирма „Балкантел“ ООД.

От повече от месец, костенурките в центъра край Несебър имат свой нов зимен дом. В помещението, което беше завършено в началото на тази година, температурата и влагата се оказват перфектни за новите му обитатели. А, в дните с отрицателни температури, е достатъчна дори обикновена електрическа печка, за да поддържа необходимите условия за живот. Идеята животните да се настанят директно на земята без да се прави бетонен постамент с настилка, се оказа много подходяща и костенурките могат да ровят, да снасят и да стоят върху естествен субстрат. А, благодарение на УВ – лампите, които използваме, субстратът е и добре затоплен.

Само допреди няколко месеца, костенурките зимуваха в останалите помещения центъра в съдове с изкуствен субстрат. Това налагаше ежедневно почистване, хранене, поене и местене на животните. Тези тежки задължения са вече минало, а на тяхно място Иво и Ива от фондация „Геа Челониа“ разполагат с много повече време на останалите дейности в Центъра. 

 

Сега всички са в очакване на топлото време, за да тестват още една от новите придобивки. „ Още не сме тествали животинските входове, защото е още студено животните да излизат навън, но и това предстои. Те ще излизат в своите външни заграждения по коридори – за всеки вид по отделен коридор, и ще се прибират сами, когато имат нужда от това. Така човешкия фактор и стреса от вдигането им и непрекъснатото им  манипулиране ще намалеят значително.Вече е готово и второто помещение от новата постройка. Двете стаи са разделени от една панелена стена. То е празно все още, но съвсем скоро ще има и своите първи обитатели.

„Доволни сме и много благодарни на „Балкантел“ за финансовата подкрепа, но и не само. Благодарение на Вас разгърнахме много по-мащабен проект, който е обект на активна и в момента кампания за привличане на допълнителни средства за довършването му. Става въпрос за второто помещение и покрития детски образоватен кът (и не само образователен, а по-скоро мултифункционален), за което знаете.
Първата крачка от този голям проект е направена. Добрите резултати след нея водят до още по-смелите мечти на Иво и Ива в бъдеще да бъдат изградени още няколко такива постройки. Така всички костенурки ще си имат свой отделен дом.

 

„Може да бъде направен цял един комплекс. Само да сме здрави!  Бъдете здрави и вие и ви благодарим, че ви има, че ни открихте, повярвахте в нашата кауза и я подкрепихте!“