Заедно можем повече!

Изминалите 12 месеца бяха изпълнени с пожари, наводнения, пандемия, която накара света да спре.  Всички тези бедствия повокираха мисли за най – важните неща в живота, а именно  да сме заедно, да бъдем здрави и да си помагаме.

Традиционно, празниците са моментът, в който най-често се говори за благотворителност. Откакто е създадена фирма „Балкантел“ ООД (https://www.balkantel.net/bg) , обаче, има и своята традиция да помага на нуждаещи се.

И прави това целогодишно, превръщайки го в много повече от просто благотворителност.

От години насам, освен в различни дарителски кампании като „Българската Коледа“, компанията подпомага различни каузи, в които вярва истински.

Домът за сираци на отец Иван в Нови Хан

Една от тях е домът за сираци на отец Иван в Нови Хан.  Свещеникът се грижи за хора, останали без никого, както и за цели семейства в неравностойно положение.  (https://svetinikolai.org/ )

“ Прегърни ме „

Други две каузи, на които компанията държи изключително са ателие „Прегърни ме“ и борбата на хората с аутизъм.  От 15 години насам, ателие „Прегърни ме“(http://www.pregarnime.org/bg_BG/ )  дава възможност на изоставени деца да преоткриват красотата на света и своите таланти в различни изкуства. Те са подкрепяни от художници, музиканти, писатели, които им помагат да развиват своите способности.

Фондация „Геа Челониа“

От тази година, част от проектите, които фирма „Балкантел“ ООД подпомага е и създаването на помещение за зимуване на костенурки в Центъра на фондация „Геа Челониа“ край Несебър. Процесът по строежа е дълъг и разделен на три етапа като първият вече е факт.  (https://geachelonia.org/en/ )

Една от каузите прераснали в истинско приятелство е тази на учителката Мариана Пенчева от Велико Търново, която осинови 10 от своите ученици. По време на изолацията през март, фирмата помага за подсигуряването на достатъчно устройства, на които децата да учат. Но помощта им не спира дотук.

Във всеки един труден момент, Мариана Пенчева и нейните деца знаят, че имат на кого да разчитат.

Като благодарност за всичко, и тази година те са изработили собственоръчно подаръците за тези, които са неотлъчно до тях. Мариана разказва, че за тях декември винаги е специален и изпълнен с много дейности:

През месец декември си организираме коледно караоке, коледни работилници за изработка на коледни картички, играчки и подаръци, които подаряваме на хората, които са направили годината ни по-хубава.  Коледа е празник на добрините и затова е важно да донесем радост на тези, които нямат. С децата всяка година раздаваме подаръци на дечица от бедни семейства. Тази година раздаването е още по- специално, защото голяма част от нещата да ръчна изработка и също топли дрешки, играчки и какво ли още не. През декември организираме и коледен концерт, с тази година той е виртуален„.

В дома им цари истинска хармония, а празничното настроение се усеща през цялото време. Заедно с всички задачи и събития около празниците, те имат времето да помислят и за всичко онова, което са направили през изминалите 12 месеца.

В нашия дом краят на всяка година, е повод за равносметка и благодарност. Коледа е любимият празник на нашето семейство. Приготовленията за него започват още в началото на месец декември с нашия ежегоден коледен календар с предизвикателства. Всеки ден е посветен на нещо интересно, свързано с празника и на правенето на добрини. „

„Тази година децата ме изненадаха с календар, изработен лично за мен и сега имаме цели два за изпълнение, което прави дните интересни. Коледа е време за семейството, традициите,  обичта и разбирателството. Приготвили сме много изненади за всички приятели. 

Въпреки изпълнената с трудности и предизвикателства година, Мариана Пенчева и нейните момичета и момчета поглеждат с усмивка към 2020. Въпреки всичко , те остават позитивни за това, което ни очаква.

Нашето пожелание е да благодарим,  че сме живи и здрави, да прегърнем близките си и дано 2021 е най-щастливата година и най-хубавото тепърва да предстои.